AI in het onderwijs: Onderzoek naar de Feedback Companion bij Open-ICT

De rol van AI in onderwijs ontwikkelt zich razendsnel. Waar studenten voorheen afhankelijk waren van docenten en medestudenten voor feedback, maken AI-tools het mogelijk om directe en tussentijdse feedback te ontvangen. Dit kan niet alleen het leerproces versnellen, maar ook bijdragen aan een beter begrip van leerdoelen en zelfregulatie.

Stel je voor: je werkt als student aan een opdracht en krijgt direct heldere feedback op je opzet. Geen lange wachttijden, geen eindeloze zoektochten in studiewijzers – gewoon direct toepasbare suggesties, zodat je werk stap voor stap verbetert. Dit scenario is geen verre toekomstmuziek, maar realiteit met AI-ondersteunde feedbacktools.

Uit recent onderzoek, “Transforming Higher Education with AI: A Study on Engagement, Learning Outcomes, and Ethical Implications”, blijkt dat AI-ondersteunde feedback een positief effect heeft op leerresultaten en studenttevredenheid. Studenten die gebruikmaken van AI-feedback verbeteren hun werk aanzienlijk sneller en ervaren minder drempels om feedback te vragen.

Bij Open-ICT aan de Hogeschool Utrecht gaan we deze ontwikkeling kritisch onderzoeken. In het tweede jaar van de opleiding starten we een onderzoek naar de inzet van de Feedback Companion: een AI-gestuurde tool die studenten ondersteunt bij hun leerproces door directe feedback te geven op hun opdrachten en voortgang.

Wat onderzoekt Open-ICT precies?

Onze focus ligt niet alleen op de effectiviteit van AI-gestuurde feedback, maar ook op de bredere vraag: draagt de Feedback Companion bij aan de ontwikkeling van feedbackgeletterdheid? Met andere woorden, helpt de tool studenten om beter feedback te begrijpen, te verwerken en te benutten in hun leerproces?

Om dit te onderzoeken, kijken we naar:

  • De kwaliteit en toepasbaarheid van AI-feedback: In hoeverre helpt de feedback studenten om hun werk te verbeteren?
  • De impact op zelfregulatie en eigenaarschap: Gebruiken studenten de feedback om hun leerproces actief te sturen?
  • De rol van AI-feedback naast docentfeedback: Hoe verhoudt AI-feedback zich tot traditionele feedback van docenten en peerfeedback?
  • De ervaring van studenten en docenten: Wordt de feedback als nuttig en motiverend ervaren?

Door deze aspecten te onderzoeken, willen we objectief in kaart brengen of en hoe AI een rol kan spelen in het versterken van feedbackcultuur binnen Open-ICT.

De Feedback Companion als middel

De Feedback Companion is een AI-gestuurde feedbacktool die studenten helpt bij het verbeteren van hun (beroeps)producten. De tool biedt directe en tussentijdse feedback op basis van de ingediende (beroeps)producten en de gekoppelde leeruitkomsten (vaardigheden en beroepstaken). Dit betekent dat studenten mogelijk:

  • Sneller inzicht krijgen in sterke punten en verbeterpunten in hun werk;
  • Feedback kunnen verwerken op het moment dat het nodig is, in plaats van dagen of weken later;
  • Zelfregulerend leren kunnen versterken, door actiever met hun leerproces bezig te zijn;
  • Lagere drempels ervaren om feedback te vragen, waardoor de betrokkenheid en motivatie kan toenemen.

Voor docenten en studenten kan dit een impactvollere dialoog betekenen!

Waarom onderzoek naar feedbackgeletterdheid?

Feedback is essentieel voor leren, maar het ontvangen van feedback betekent niet automatisch dat studenten er goed mee om kunnen gaan. Feedbackgeletterdheid gaat over het begrijpen, verwerken en toepassen van feedback. Studenten die hierin vaardig zijn, kunnen effectiever leren en hun werk doelgerichter verbeteren.

Met het onderzoek willen we inzicht krijgen in de vraag of AI-ondersteunde feedback helpt bij het versterken van deze vaardigheid. Kunnen studenten door de Feedback Companion beter reflecteren op hun werk? Gebruiken ze feedback effectiever? En hoe beïnvloedt dit hun leerproces en eindresultaten? Wat is de impact op de dialoog met een ‘peerfeedbacker’ en de docent die zijn/haar coach is?

Een stap vooruit, met oog voor kwaliteit en ethiek

Hoewel AI nieuwe mogelijkheden biedt, vinden we het bij Open-ICT belangrijk om deze ontwikkeling kritisch en verantwoord te benaderen. Daarom wordt de Feedback Companion binnen een gecontroleerde en veilige omgeving getest. Via Microsort Azure draait het gpt-4o model. Studenten en docenten krijgen inzicht in hoe de tool werkt en welke data wordt gebruikt, zodat transparantie en privacy gewaarborgd blijven.

Bovendien zien we AI niet als een vervanging van docenten, maar als een ondersteunende technologie. Uiteindelijk blijft menselijke interactie en begeleiding essentieel in het onderwijs. Dit onderzoek helpt ons te begrijpen hoe AI-feedback een waardevolle aanvulling kan zijn, zonder de rol van docenten te ondermijnen.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Dit onderzoek bij Open-ICT is een eerste stap in het kritisch verkennen van de rol van AI in feedbackprocessen. De inzichten zullen ons helpen bepalen of en hoe AI-feedback een positieve bijdrage kan leveren aan de leerervaring van studenten.

De resultaten kunnen niet alleen binnen Open-ICT, maar ook in breder onderwijscontext waardevolle inzichten opleveren. Hoe beter we begrijpen hoe AI kan ondersteunen bij feedback, hoe effectiever we deze technologie kunnen inzetten om onderwijs te verbeteren.

Open-source beschikbaarheid van de Feedback Companion

Een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Feedback Companion is dat onderwijsinnovatie toegankelijk en transparant moet zijn. Daarom gaan we de Feedback Companion open-source beschikbaar stellen. Dit betekent dat iedereen – van onderwijsinstellingen tot individuele docenten en ontwikkelaars – de tool kan downloaden, aanpassen en implementeren naar eigen behoefte.

De code zal gratis toegankelijk zijn via GitHub, zodat scholen en universiteiten de Feedback Companion kunnen integreren in hun eigen onderwijspraktijk. Door het open-source karakter willen we een gemeenschap van onderwijsontwikkelaars, docenten en onderzoekers stimuleren om samen te werken aan verbeteringen, uitbreidingen en integraties met bestaande leerplatformen.

Met deze stap zorgen we ervoor dat de technologie transparant, controleerbaar en aanpasbaar blijft. Daarnaast biedt het onderwijsinstellingen de mogelijkheid om de Feedback Companion te hosten binnen hun eigen infrastructuur, zodat privacy en gegevensbeveiliging volledig in eigen handen liggen.

De GitHub-repository zal binnenkort beschikbaar zijn, samen met documentatie en installatiehandleidingen. Houd Onderwijs Orakel en onze kanalen in de gaten voor de officiële release!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *